Od letošního roku si děti v jídelníčku všech školních kuchyní v Praze 10 mohou vybírat i jídlo s přídomkem BIO. Obvykle jednou měsíčně v týž den nabízí všechny školy v Praze 10 dětem (a následně tedy i odběratelům hotových jídel, například seniorům) pokrmy z biosurovin. „V Praze 10 se zavedení BIO i „dobrých vajec“ dotýká zhruba 6000 strávníků. Radnici ani strávníky to přitom nestojí a nebude stát ani korunu navíc,“ zdůraznil Richter. Praha 10 se získáním ceny zařadila mezi nemnoho evropských institucí a měst, které cenu získaly – například Londýn, Bologna, Ravenna, Evropský parlament či britská Sněmovna lordů.
Odborníci: Nejlevnější vejce jsou synonymem „týrání zvířat“
V současné době se v Evropě chová 300 miliónů nosných slepic, z nichž dvě třetiny právě v bateriových klecích (V ČR se týká asi šesti miliónů). „Tento způsob chovu je přitom podle některých odborníků i ochránců práv zvířat největším celosvětovým případem týrání zvířat,“ uvedl starosta Richter podle kterého chce Evropská unie tento způsob chovu zakázat úplně v roce 2012. I přesto se ale vejce z těchto chovů budou zřejmě moci do EU nadále dovážet.
Klasické klece poskytují ptákům životní prostor menší než plocha papíru A4. Jak uvádí Compassion in World Farming, v klasických klecích jsou slepice namačkány jedna na druhou, stojí v holé drátěné kleci a mohou jen z jednoho pásového dopravníku přijímat krmivo a na druhý pás snášet vejce. Zvířatům v klecích křehnou a lámou se kosti a mají problémy s vykloubenými končetinami. Stání v kleci je pro ně bolestivé. V klecích roste agresivita a je běžný kanibalismus mezi ptáky.
V Praze 10 se vaří centrálně – včetně BIO
Good Egg Award – Cena Dobré vejce oceňuje společnosti, které používají nebo nabízejí vejce od slepic z volných chovů nebo z chovů na podestýlce místo vajec snesených slepicemi v klecových bateriových systémech. Podmínky Good Egg Award: Společnost musí používat vejce z neklecových chovů již nyní nebo se musí zavázat, že je přestane používat ještě před rokem 2012, tj. před platností zákazu chovu slepic v neobohacených, tzv. konvenčních, klecích. Neklecová vejce i BIO pro strávníky v Praze 10 zajišťuje v desáté městské části „centrální“ školní jídelna. Od roku 2004 byly vyčleněny jídelny ze všech základních škol a byla zřízena organizace Školní jídelna Praha 10. Ta vaří nejen školákům městské části, ale i jeslím, důchodcům i radnici. Krok vyřadit „nefér“ vajíčka je jen jedním z kroků, kterých se radnice desáté měststké části snaží být na špičce pokroku v moderním stravování včetně biopotravin. „Rozhodli jsme se zapojit námi zřízenou organizaci Školní jídelna Praha 10 do projektu Bioškoly,“ dodává místostarosta Vladislav Lipovský (ODS), „a jsme tak první a jedinou městskou částí, která nabící ve všech školách biopotraviny.“ V biokvalitě lze najít široké spektrum potravin od ovoce, zeleniny či obilovin, přes mléčné výrobky až po maso, biopotraviny se od běžných liší „pouze“ způsobem pěstování, výroby a zpracování.